Proteiny - bílkoviny PROTEIN co je to? Bílkoviny jsou stavebním materiálem pro naše tělo.Jsou tvořeny z 23...
Proteiny - bílkoviny PROTEIN co je to? Bílkoviny jsou stavebním materiálem pro naše tělo.Jsou tvořeny z 23 aminokyselin, z toho 9 si naše tělo nedokáže samo vyrobit (esenciální aminokyseliny) a je třeba je dodávat ve stravě.Bílkoviny jsou pro život nepostradatelné.Jsou totiž základním stavebním kamenem prakticky všeho, co se v těle vyskytuje.Od enzymů,přes mezibuněčnou tekutinu, až po opěrný a pohybový systém(tedy především svaly, ty jsou v podstatě prakticky samá bílkovina).Bílkoviny se neukládají do zásoby, proto je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě. PROTEINY jsou v těle důležité pro: Výživu a růst svalů, šlach, kůže a kostí Zkrácení doby regenerace organismu Podporu tvorby nové svalové hmoty Ochranu svalové hmoty před poškozením při nadměrném fyzickém výkonu Ochranu svalové hmoty před jejím úbytkem v průběhu snižování nadváhy Bílkoviny po svém rozložení poskytují 4kcal z 1 gramu.Neměly by však sloužit jako primární zdroj energie – tím jsou sacharidy a tuky.V krizových situacích (mimo jiné při nezdravém hubnutí) však velice často poskytují bílkoviny nezbytné kalorie pro chod těla. Konzumace bílkovin nastartuje metabolizmus, tělo má vyšší spotřebu energie)kalorií) v klidu.Mají dlouhodobý sytící efekt, není po nich brzy hlad.Zpomalují rychlost vstřebávání sacharidů-snižují glykemický index jídla. PROTEINY – rozdělení Živočišné Výhodou živočišných bílkovin je, že obsahují i esenciální aminokyseliny, tedy ty, které si naše tělo nedokáže vyrobit.Při jejich náročném štěpení se však organizmus vyčerpává a vzniká mnoho odpadních látek.Čili pokud konzumujeme mnoho živočišných bílkovin dochází k přetížení trávicího systému, což často vede k jeho poruchám.Prvními příznaky jsou zácpa či průjem.Dalším projevem je úbytek vápníku, hořčíku, zinku a vitamínů skupiny B.Současně vzniká látka zvaná Anuloid, která se ukládá ve tkáních a vede k jejich postupné degeneraci.Příliš mnoho živočišných bílkovin ve stravě vede ke vzniku žlučníkových a ledvinových kamenů a k odvápnění kostí.Další obrovskou nevýhodou je , že potraviny obsahující živočišné bílkoviny obsahují zároveň velké množství tuku.S každým gramem proteinu v mase sníme zároveň 1,2 gramu tuků!!! Když už, tak : libové maso, drůbež bez kůže,ryby,králík,šunka,zvěřina,vejce,bílky,netučné sýry,tvaroh Maximálně však 30% denního příjmu bílkovin Rostlinné Výhodou rostlinných bílkovin je, že jsou pro tělo lehce stravitelné a při jejich štěpení nevzniká skoro žádný odpad.rostlinné bílkoviny jsou nadále téměř bez tuků a navíc s nimi organizmus dostává i celou řadu vitamínů,minerálů a vlákniny.konzumace rostlinných bílkovin nám však nepokryje potřebu esenciálních aminokyselin, což by byl celkem problém!Jediným východiskem z této prekérní situace je konzumace sóji a sójových výrobků. SÓJA Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin Pomáhá tělu uchovávat vápník Je naprosto bez cholesterolu Zabraňuje vzniku volných radikálů-ochrana buněk proti stárnutí a nemocem Obsahuje Genisten-prevence rakoviny Snižuje riziko ucpávání cév, srdečních záchvatů, mrtvice Pokud chceme všech těchto výhod využít, je důležité dodávat tělu sojový protein DENNĚ, protože například k rozkladu tenistčinu dojde během 24 hodin! Vhodný zdroj :sójové boby a sójové výrobky(kostky,dr´t,plátky,boby,tofu)rostlinná masa…. PROTEINY – dávkování doporučená denní dávka u dospělého člověka : min 1g/kg váhy sportovec 1,5-3g/kg váhy při redukci nadváhy je nutné přijímat bílkoviny ve větším množství bílkoviny by měly být zastoupeny v každém jídle v průběhu celého dne.
Více